A regények

Levander száműzetése, honvágya és emlékei

Vigyél haza!

Ki ne vágyna emberfeletti képességekre? Látni a hőképeket, hallani a halk neszeket, észrevétlenül lopakodni, vagy ténylegesen láthatatlanná válni? Hát még gondolatot olvasni, teleportkaput nyitni, tüzet lövellni a tenyeredből, begyógyítani halálos sebeket… Szupererőddel védeni gyengébbeket!
Vanda nagyon is vágyódik egy ilyen világba. Távol a hétköznapoktól, a panellakástól, ahol esténként alkoholista szomszédok adnak hangos, de nem túl változatos műsort. Szívesen merül bele az olvasásba, az elf íjász, Levander szerepébe, aki háborús területre indul barátaival, hogy kimenekítse a fiát. Ennél jóval többet érnek el: tetteik az egész kontinens jövőjét befolyásolják.
Vanda valós életébe is regénybe illő események robbannak be: az ő fiát is meg kell menteni, s ő maga is idegenek segítségére szorul. Egyre jobban esik a gondok elől a fantáziavilágba menekülni, de kitudja már, hogy mi valóságos világ, és mi nem az?

Emlékezz rám!

Két férfi viszi tovább Levander családjának történetét.
Különbözhetnének jobban? Egyikük a tudomány megszállottja, másikuk a művészeteké. Egyikük a Hubble űrteleszkóp lencséin át kémleli a távoli galaxisok csillagait, exobolygókat és féreglyukakat keres. Másikuk csak megpendíti hangszere húrját, és a csillagok energiája áramlik őhozzá. Magába szívja és varázslatos dalokká, képekké formálja erejüket. Egyikük mindent tud az asztrofizikáról, az űrkutatásról, de a kvantumelméletekről és teleport kísérletekről is. Másikuk kedvére játszik a fénnyel és a hanggal, illúzióival elvarázsol bárkit.
Egyikük olvasott már emlékátültetési állatkísérletekről, másikuk viszont mesteri szinten törli, vagy írja át az emlékeinket. S mégis: hasonlíthatnának jobban? Céljuk, hogy információt gyűjtsenek és befolyásolják a történéseket. Mindketten tudják, hogy ehhez a gyengébbik nemen át vezet az út. Hát keresd a nőt, és formáld a világot!

A két regény

A történetük szorosan összefügg, az Emlékezz rám! folytatja a Vigyél haza! félbehagyott quintarisi történetét, de akár külön is olvasható. A másodikban sok visszautalás van az első regény történéseire, ezért tettem egy-két olyan linket a fejezet aljára, ami az emlegetett részlethez visz, és onnan hoz vissza. Amolyan emlékeztetőnek szántam, ha már olvastad a Vigyél haza! előzmény-regényt, illetve kiegészítő információnak, ha még nem olvastad, de szeretnéd jobban érteni, mire is utalnak a szereplők.

Az első regény talán kicsit nőisebb szemszögből láttatja az eseményeket, nem is csoda, hisz két női elbeszélő is van benne Ádám mellett. A Vigyél haza! című belső regény Levander önélatrajzi írása arról, hogyan élte meg a VII. impériumháborút: ő csak túlélni akart, sodródott az eseményekkel. A regény olvasója, Vanda, pedig egy fiatal édesanya, akinek ugyanúgy csak a fia maradt, mint a megözvegyült Levandernek.

A második regénynek két férfi elbeszélője van. A földi kerettörténetet Ádám szemszögéből látjuk. A quintarisi történetet pedig Shevalan folytatja, ott, ahol Levander félbehagyta. Ő férfi szemmel látja az eseményeket: s mint általában a férfiak, ő befolyásolni, kézben tartani, irányítani akarja a történelem alakulását.

Idézetek Levander quintarisi történetéből (ez a regény a regényben)

Ez itt az én történetem, nem a háborúé. Dacról, szerelemről, honvágyról, anyai érzelmekről szól, és forrófejű döntések következményeiről, megbánásról, megbocsátásról, hazatérés reményéről. És persze azokról a férfiakról, akik áldozatokat hoztak értem.

Én csak szívemet követtem, sodródtam az eseményekkel, a szeretteim voltak azok, akik alakították a történelmet: az apám, a szerelmeim és a hű barátaim.

Utálom a politikát! Nem is akartam belefolyni
soha! Csak beleszülettem, aztán meg beleházasodtam. Az én számomra a háború
csak egy élethelyzet volt. Nem befolyásolni akartam, csak túlélni. Anya voltam
és fiatal özvegy, annak előtte meg egy lázadó kölyök. Tetteimet
mindig az érzéseim és az adott pillanatban előtörő emlékeim befolyásolták.

Idézetek Vanda földi történetéből (ez a hétköznapi valóság)

Elmerengtem. Gondolataim visszaszálltak a könyv világába. Jó egy kicsit kiszakadni a saját gondjaimból. Nem is igazi könyv. Csak spirállal összekötött nyomtatott A4-esek. A nénitől kaptam, akihez újabban kijárok tornáztatni. Összetörte magát szegény. Combnyak törés…

Na jobb, ha most inkább gondolatban átváltozom Levanderré, hogy Triandalas karjaiba képzeljem magam, mielőtt könnyekkel áztatom szét a párnám… Nem nehéz beleképzelnem magam Levander meséibe: én is özvegy vagyok, a fiamért a világ végére is elmennék, és eközben egy jó pasit is kéne találni már! Hm, érzem az önironikus mosolyra húzódott a szám.

Idézetek Shevalan quintarisi történetéből

Higgy nekem, barátom, hisz én csak tudom: a történelmet láttatni kell! Átérezni, amit akkor, ott, ők érezetek, különben csak évszámok, nevek és csatahelyszínek tömkelege untat. Lásd és halld meg, de főként hagyd, hogy magával ragadjon, éld bele magadat!

Az itt és most is történelem lesz sarjaink szemében, s rajtunk múlik, milyen lesz az ő világuk, ahogy őseink tettein múlott a mienk. Szerencséd van, édes egy komám, hogy velem hozott össze a sors, mert én bárd volnék, s nem is akármilyen! Tisztemnek érzem, hogy a legendák szakavatott mestereként én magam vezesselek be Quintaris planétánk mai világába! Helyezkedj hát el kényelmesen, és én, Dallamor dan Shevalan, szavakkal, képekkel, dalokkal idézem fel mily hőstetteket hajtottam végre dominátoromért, hercegeimért, országomért, no és persze a szerelemért. Vésd hát jól eszedbe nevem s történetem, hogy műveltséged gyarapodjék s lelked gazdagodjék!

Idézetek Ádám földi történetéből

Jövök és megyek? Hát igen. A gravitációs hullámok csak egy dolog a tengernyi más elmélet és kutatás közül, amikre oda kell figyelnem.

Dóri magányosságra panaszkodik, de akkor mit mondjak én? Neki legalább van egy csapata. Itt a Columbián egy csapat, a Caltechen és az MIT-n még többen, az ELTÉ-n is, ahonnan Dóri jött, és világszerte még tizennégy országban, összesen több, mint ezer tudóssal tudná megbeszélni a gondolatait.

De én? Az én témámnak nincs szakértője. Egyedül csak anya és apa ismeri a kutatásaim igazi célját, de ők a tudományos hátteret nem értik eléggé. Annyira semmiképp sem, hogy együtt ötleteljünk.

Arra ítéltettem, hogy jöjjek és menjek a tudományos világban, és keresgéljek. Úgy kell beszélnem tudósokkal, hogy eközben véletlenül se derüljön ki, miért kérdezősködök.

Észak-Pylvis országai

Milyen ifjú egy elf vagy félelf?

Emberként nem könnyű emlékezni, hány évesen számít gyereknek, fiatalnak vagy épp öregnek egy elf vagy félelf. A táblázat segít kiigazodni, az emberi korhoz hasonlítva a másik két faj öregedését.

Életkortáblázat: elfek, félelfek kora hasonlítva az emberi életszakaszokhoz

Az ősi Rhyom kiterjedése

A VII. impériumháború- és Levander életének főbb időpontjai

legfontosabb események évszámai syrroni időszámítás szerint
A VII. impériumháború- és Levander életének főbb időontjai

A VII. impériumháború-, Shevalan és Levander életének főbb időpontjai

Emlekezz rám! regény idővonala
Az Emlékezz rám! regény quintarisi idővonala: Shevalan, Levander, és a VII. impériumháború eseményeinek legfőbb időpontjai

A történet quintarisi helyszínei

a regények helyszínei (Édes otthon és Emlékezz rám!)
A regény eseményeinek főbb helyszínei. (a Metsäri jelölő helye nincs megerősítve)

A történet földi eseményei - Vanda naptárbejegyzései

2018 április naptár
Vanda naptárbejegyzései 2018 áprilisában

A történet földi helyszínei

Az Emlékezz rám! regény helyszínei
Az Emlékezz rám! regény helyszínei google térképen