Novellák

Novellák

Az első novella főhőse Zora Dian is Pylvis szölötte. Fejvadász, a Setétcsuklyás klán megbízásait teljesíti, társaival, az Éjjárókkal. Az ő kalandjai a Rhym tenger déli partján játszódnak, messze Metsärtól és a Syrroni Szövetségtől, de nagyon is közel Drounhoz…

Neked játék az életem

– Azt kérded tőlem, hogy lesz egy kedves kislányból hidegvérű gyilkos? Foghatnám a kemény sorsra, Drounra, az ártatlanságomat meggyalázó földbirtokos féregre, de igen, igazad van: Droun Tüze nem engem tett egyedül árvává, rabszolgává, kéjencek játékszerévé, mégsem lett mindegyikünkből gyilkos.

– Mások meg tudták őrizni lelkük tisztaságát.

– Meg. De igen rövid élettel fizettek ezért!

Apró fintorából láttam, nem ért egyet a választásommal.

– Jobb volt nekik úgy, azt mondod? Szerinted jobb beletörődően elfogadni a sorsod?!

Az alábbi két rövidke da Syrell novella a Földön játszódik, napjainkban. Az egyik hideg télbe a kaliforninai Nagy Medve tó környéki síparadicsimba visz el, a másik egy aszályos nyárvégi napon a Mátrába.

faház hóviharban

Greg

– Erre! Erre…! – hallom halványan jobbról.
Mégis van remény?! Meregetem a szemem, de arra se látok mást: szürke háttér, sötét fatörzsek, tűként szúró, száguldó, fehér hókristályok. Talán csak beleképzeltem a szavakat a szél süvítésébe.
– Erre!
Igen, most már tisztábban hallom! Ott! Ott, integet valaki! Összeszedem minden erőm, és mozgásra bírom dermedt lábaimat. Már látom is a ház körvonalát. Széles, kétszintes rönkház. És ott van ő! Egy szál pólóban? Hát ezért nem siet elém…
Végre csukódik az ajtó mögöttem, kizárja a szélzúgást.
– Jól van, most már nincs mitől félni – mosolyog melegen a férfi, hangja nyugalmat áraszt.

kiszáradt patakmeder

Forrás

– Utazunk az időben… Látod, ahogy visszazöldülnek a fák? A leveleik egyre világosabb zöldek, egyre kisebbek, aztán visszabújnak a rügyekbe. A kopasz fákon nő a hóréteg, mígnem a pelyhek egyesével ellibegnek az ágakról, magasra repülnek, fel a hófelhőkbe.
Édes, ahogy követi az égnek emelt kezem a fejével. Néz az elszálló hópelyhek után, én meg már tudom, hogy a csillogó szeme a mesémet látja már, nem a koraőszi kék eget. Ez az! Folytassuk hát a múltidézést:
– Úgy kilencszázötvenszer váltja egymást tél és nyár, így, visszafelé! Hatalmas fákat látunk újra csemetének, jó sokszor megújult az erdő azóta, amióta László járt erre.

Észak-Pylvis országai

Milyen ifjú egy elf vagy félelf?

Emberként nem könnyű emlékezni, hány évesen számít gyereknek, fiatalnak vagy épp öregnek egy elf vagy félelf. A táblázat segít kiigazodni, az emberi korhoz hasonlítva a másik két faj öregedését.

Életkortáblázat: elfek, félelfek kora hasonlítva az emberi életszakaszokhoz

Az ősi Rhyom kiterjedése

A VII. impériumháború- és Levander életének főbb időpontjai

legfontosabb események évszámai syrroni időszámítás szerint
A VII. impériumháború- és Levander életének főbb időontjai

A VII. impériumháború-, Shevalan és Levander életének főbb időpontjai

Emlekezz rám! regény idővonala
Az Emlékezz rám! regény quintarisi idővonala: Shevalan, Levander, és a VII. impériumháború eseményeinek legfőbb időpontjai

A történet quintarisi helyszínei

a regények helyszínei (Édes otthon és Emlékezz rám!)
A regény eseményeinek főbb helyszínei. (a Metsäri jelölő helye nincs megerősítve)

A történet földi eseményei - Vanda naptárbejegyzései

2018 április naptár
Vanda naptárbejegyzései 2018 áprilisában

A történet földi helyszínei

Az Emlékezz rám! regény helyszínei
Az Emlékezz rám! regény helyszínei google térképen