13. Eltűntethetetlen nyomok

13. Eltűntethetetlen nyomok

Ha egyszer valami kikerül az internetre, azt képtelenség nyom nélkül eltüntetni: Twitter, Facebook, Instagram tele képekkel, bejegyzésekkel. Mázli, hogy az emberek többsége csak olcsó trükköt sejt az egész mögött. Zack, Jen és a barátaik hiába állítják teljes meggyőződéssel, hogy a vézna alak jedi elme trükkökre képes, használja az Erőt, és amúgy is földön kívüli… Látva az ismerőseik reakcióit, úgyse hitte el senki nekik, hogy a tünde-fülek nem maszkmester művei. Azt is csak filmes effektnek tituálták, amikor úgy reppent Gervid kezébe a botja, ahogy a lézerkardok szoktak gazdáikhoz megtérni a Star Warsban. – Nem az internettel van a fő baj!

Inkább a belső hálózatokon visszafejthető nyomokkal. Térfigyelő kamerák, felvett vallomások, otthagyott ujjlenyomatok, hajszálak a párnákról. Hiába a kitörölt emlékek, ezek megmaradnak. Ha valaki nagyon keresi az összefüggéseket, eltalál az 51-es körzettől Las Vegason át Budapestig. Csak azt remélhetem, hogy stopposaink alkalmi sofőrjeit már képtelenség lesz megtalálni. Az elsőt még csak-csak, mert a reptér környéke tele van kamerákkal, de szerencsére többször is cseréltek fuvarost.

Apa már rájött, és most dühöng. Próbálom nyugtatni:

– Mégis honnan kellett volna tudniuk, hogy errefelé a varázslatok nem hétköznapi dolgok? Ráadásul pár száz éve az emléktörlés még itt is bevált volna, te is tudod! Nem szándékosan hagytak ennyi nyomot, hisz gőzük sem volt akkor még a technológiáról! Kamerák, instant megosztás, úgy terjednek a hírek, mint a szélben a pelyva. Még a nyamvadt ujjlenyomatazonosítást sem ismerik otthon! Miért vigyáztak volna, hogy miket fogdosnak össze? – védem őket.

– De arról csak lehetett fogalmuk, hogy nem kéne feltűnést kelteni!? – állít le apa. – Mégis milyen hírszerző vagy, Shevalan?

– Én pont így dolgozom: A feltűnés mögé tudom a legjobban elrejteni, amit el akarok. Nem sötétben lopakodva, vagy a szürke emberek közé beolvadva. Ráadásul én akkor válok láthatatlanná, amikor akarok! Mi baj érhet? – tárja szét karját a szokásos ártatlan képpel.

– Elképzelem a nyomozót, aki százszor is visszapörgeti a kamera felvételét, hogy kielemezze, hány képkockán át követkető az átlátszóvá válásod… – szúrom közbe vigyorogva.

– És mégis hány nőnek adtatok DNS mintát?! …csak hogy vázoljam, mi baj lehet! – folytatja apa a számonkérést. – Képtelen volnál kibírni egy hetet szex nélkül?

– Én sosem ejtek teherbe senkit! Kikérem magamnak! Évszázados gyakorlatom van benne!

– És Gervid? Itt fognak rohangálni a kis félelfek, megzabolázatlan mágikus erővel…!

– Apa! Hagyd! Már úgysem tudjuk eltűntetni az összes nyomot! Értem, hogy dühös vagy, de ez nem a cél felé visz! Tudod mit mondana erre az én bölcs mesterem? Azt, hogy a probléma megoldására kell koncentrálni, és csak utólag kell kielemezni, hogy miért kerültünk pácba! Ha belehalunk, már úgysem tanulunk a hibáinkból. Ismered a fickót, nem? Ő kéne most ide! – próbálom humorral oldani a feszültségét.

– Én talán sosem engedhetem meg magamnak, hogy kifejezzem az érzelmeimet?! A bölcs mestered, fiam, azt is tudja, mi forog kockán! Dühös vagyok, igen, és nem is akarom elnyomni! Áh, látod?! Rajtam is nyomott hagyott négyszáz év az emberek között!

Járkál fel és alá, tőle szokatlan, hogy nagy lendülettel gesztikulál. Eddig hozzám beszélt, de mostantól a quintarisiakhoz intézi a szavait:

– …mert én tudom, hogy milyen EZ a világ! Nem fognak nyugodni, míg fel nem göngyölítik a szálakat, és el nem jutnak hozzánk. Nem ide! Az kit érdekel? Vanda meg Nimród semmire sem fog emlékezni, arra hamar rá fognak jönni, hogy nem érdemes őket kérdésekkel kínozni. De mi lesz, ha megtalálják a Quintarisra vezető utat? Lerombolják a világunkat, mire kettőt pislantunk! Ti csak azt láttátok, milyen pusztítást tudnak végezni, de Valdamasszal mi azt is tudjuk, hogy milyen makacsok! Ezek nem engedik el a koncot…!

– Hát, máskor az agyamra megy a hűvös és kemény önuralmad, öregem, de most visszasírom! – kommentálja Gervid is a szokatlan viselkedését, amikor apa végre levegőt vesz. – Inkább értékelhetnéd, hogy az életünket kockáztatva fejest ugrottunk az ismeretlenbe, hogy hazavigyünk téged! A világon én vagyok az első, és eleddig egyetlen, aki megfejtette az utazás titkát! Egy géniusz vagyok, Triandalas! Nem egy lóra kellett felpattanni, és átügetni érted a szomszéd faluba, hogy gyere haza, mert kihűl a vacsi! Erre meg csak a lecseszést kapjuk… Hát szép!

Apa végre kezdi összeszedni magát, próbál lehiggadni. A sértődött Gervidet nézi. Mély levegőt vesz, hosszan fújja ki, aztán megindul felé. Ő viszont csak azért se néz fel. Még akkor sem, amikor apa megérinti a hátát.

– Az szép volt, fiam! – szorítja meg a vállát elismerően, a félelf erre már felnéz. – Tényleg szép!

Nem tudom eldönteni, hogy inkább egy harcosát dicséri egy hőstettéért, vagy a fogadott fiát a kitartásáért és hű szeretetéért. Mindegy is. A gesztus meghozta az enyhülést, és Gervid meg is érdemelte az vállveregetést.

De persze apában még mindig ott dolgozik az aggodalom. Sosem tud nyugodni, ha kockázatot lát. Leroskadt a kisebbik kanapéra, szemben a két óvatlan, de bátor megmentővel. Látom a szemén, hogy odabenn cikáznak a gondolatok, egyik öklétől a másikig, amik két oldalt a halántékát támasztják.

– Vadász! Mit tudsz tenni? – néz fel rám végül.

Épp az asztalnak dőlve, karbafont kézzel figyeltem a nagy kanapé két sarkában gubbasztó két alakot, sajnáltam őket, mert hiszen ők csak jót akartak, és – valljuk be, – hatékonyan tették a dolgukat. Céltudatosan és találékonyan haladtak előre. Ideális párost alkottak ehhez a küldetéshez, azt meg igazán nem tudhatták, ennek az idegen világnak mik a buktatói.

– Elmondom, eddig mit csináltam – ülök le az asztalhoz, és megmozgatom az egeret, hogy felébredjen a laptopom. – Kihasználtam a még élő hozzáférésem, és kitöröltem, amit csak megtaláltam. A racheli tanúvallomásokat, a Lincoln megyei rendőrségre tett feljelentést, mindent az állami nyilvántartásokból. De a EG&G adatbázisát jól védik. Ez egy magán hadiipari cég, komolyan veszik a biztonsági intézkedéseket. A las vegasi Bombardier gép repülési adatait nem érdemes piszkálni, ki tudja, hány tornyon keresztül van bejegyzés az útvonal mentén. Csak gyanúsabb lenne, ha hiányok keletkeznének. Az utaslistán álnevek szerepelnek, nem vezetnek sehova. A Ferihegy 1 felvételei „sajnos” valamilyen oknál fogva eltűntek, épp úgy, ahogy a parkolói kamerák aznap rögzített képei is. Erre nem találtam backupot, talán nincs is. Remélem akkor még nem készült mindezekről archivált változat, az offline, hozzáférhetetlen…

– Mit gondolsz, hacker? – kérdezte, miután végighallgatta a jelentést. – Mik az esélyeink?

– Őszintén? – húzom el a szám. – Mulder megtalálna.

Ő meg újra a térdén könyököl, és nagyot sóhajt.

– Mennyit gürcöltünk az inkognitóért! Elnyomtuk a kalandvágyat, beolvadtunk a szürkeségbe, hogy biztonságban lehessen a családunk! Most meg a népünkre szabadítjuk a veszélyt!

– Mit parázol, öreg!? A démonok mindenkit kicsinálnak, még ha meg is találják az utat a Quintarisra, ők nem jutnak ki élve a Kárhozottak Földjéről – dől hátra Gervid hanyagul.

Már látom indulni Shevalan mozdulatát, ő is hasonló kézmozdulattal kísérve kezd hátra dőlni és megszólalni, de beelőzök:

– Én nem is értem, hogy vagytok ti barátok Shevalannal! – kacagok fel, hogy oldjam a feszkót. – A két véglet vagytok: Téged az egytized százalékos rizikó is kiakaszt, ő meg csak annyit mond, „ugyan, mi baj lehet?”

Fejezetek

A történet földi helyszínei

Az Emlékezz rám! regény helyszínei
Az Emlékezz rám! regény helyszínei google térképen

A történet földi eseményei - Vanda naptárbejegyzései

2018 április naptár
Vanda naptárbejegyzései 2018 áprilisában

Észak-Pylvis országai

Milyen ifjú egy elf vagy félelf?

Emberként nem könnyű emlékezni, hány évesen számít gyereknek, fiatalnak vagy épp öregnek egy elf vagy félelf. A táblázat segít kiigazodni, az emberi korhoz hasonlítva a másik két faj öregedését.

Életkortáblázat: elfek, félelfek kora hasonlítva az emberi életszakaszokhoz

Az ősi Rhyom kiterjedése

A VII. impériumháború- és Levander életének főbb időpontjai

legfontosabb események évszámai syrroni időszámítás szerint
A VII. impériumháború- és Levander életének főbb időontjai

A VII. impériumháború-, Shevalan és Levander életének főbb időpontjai

Emlekezz rám! regény idővonala
Az Emlékezz rám! regény quintarisi idővonala: Shevalan, Levander, és a VII. impériumháború eseményeinek legfőbb időpontjai

A történet quintarisi helyszínei

a regények helyszínei (Édes otthon és Emlékezz rám!)
A regény eseményeinek főbb helyszínei. (a Metsäri jelölő helye nincs megerősítve)

A történet földi eseményei - Vanda naptárbejegyzései

2018 április naptár
Vanda naptárbejegyzései 2018 áprilisában

A történet földi helyszínei

Az Emlékezz rám! regény helyszínei
Az Emlékezz rám! regény helyszínei google térképen
Vandasymbol

Olvass tovább a
"KÖVETKEZŐ >" gomb segítségével

A VII. impériumháború- és Shevalan és Levander életének főbb időpontjai

Emlekezz rám! regény idővonala
Az Emlékezz rám! regény quintarisi idővonala: Shevalan, Levander, és a VII. impériumháború eseményeinek legfőbb időpontjai

A történet quintarisi helyszínei

a regények helyszínei (Édes otthon és Emlékezz rám!)
A regény eseményeinek főbb helyszínei. (a Metsäri jelölő helye nincs megerősítve)